Собствен парк за снегопочистване оборудва община Каварна
Собствен парк за снегопочистване оборудва община Каварна / Димитър Апостолов
Три нови мини снегорина “Керхер” купи община Каварна, за да разчиства от преспи центъра и улиците на града, съобщават от пресцентъра на общината.  Всяка от машинките струва 5 000 лева и за ден е в състояние да разрива 20 километра от снежната покривка. “Това означава, че с тази техника сме в състояние само за ден да почистим пешеходната зона и тротоарите в централната част на Каварна”, кава кметът Цонко Цонев.

Работници от фирма “Бизоне”, която е сто процента общинска собственост, демонстрираха  възможностите на малките роторни снегорини. “Преди да е свършила зимата ще купим още две такива машинки за селата Българево и Вранино. Представители на общинската фирма в момента са в Германия за друга снегопочистваща техника. Оттам те трябва да се завърнат с един роторен снегорин и два снегорина с гребла и приспособления за опесъчаване”, каза още Цонко Цонев.

Община Каварна разполага и с тежка верижна машина МТЛБ и друг роторен снегорин. С тях в началото на месеца, когато Добричка област беше в бедствено положение, се снабдяваха с храна и лекарства откъснатите населени места и се разчистваше международния път Дуранкулак – Балчик.

“С техниката, която очакваме от Германия общината става напълно независима от фирмите, които досега трябваше да разчистват републиканската и общинската пътна мрежа” - категоричен е кметът на община Каварна.