Сняг вали в Добричко и Силистра - пътищата са заснежени
Сняг вали в Добричко и Силистра - пътищата са заснежени / Дарик Добрич

Сняг вали в област Добрич, в Силистра и Дулово, съообщават от АПИ. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните места и районите със снеговалежи - заледени или заснежени, почистени и обработени. От Областно пътно управление съобщиха, че от 1.00 часа работят по поддържането на над 40 направления в Добричко. Пътува се при зимни условия.

Очаква се снеговалежът в Североизточна България да продължи целия ден. Вятърът ще бъде полусилен и ще се образуват навявания. Температурите ще бъдат между -3 и 0 градуса. Жълт код е обявен за днес в 15 области на Източна и Централна България заради силен вятър и снегонавявания. Кодът е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Разградска, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области ще духа предимно северен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви на места до 24 м/с. Ще има условия за навявания.
По Черноморието ще бъде облачно, с валежи от сняг. Ще духа силен и бурен северен вятър. Максималните температури ще са между -1 и 1 градуса.

От Агенцията припомнят, че се забранява движението на моторни превозни средства над 12 тона в последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: автомагистралите; път I-1 Видин-Ботевград; път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата"; път I-4 п. в. „Коритна"-Велико Търново-Шумен; път I-5 Русе-Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина"-ГКПП „Капитан Андреево"; път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли-Гоце Делчев; път II-86 Пловдив-Смолян; път II-99 Бургас-Царево.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.