Служителите на Добруджанския земеделски институт временно спират протестите
Служителите на Добруджанския земеделски институт временно спират протестите / Дарик Добрич - архив

Служителите на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево временно ще прекратят протестите си тази събота и неделя, съобщи за Дарик председателят на синдикалната организация към КНСБ в института Елена Колева. Решението е взето на днешното общо събрание на профсъюзната организация в института.

В понеделник, 18 май, по инициатива на Федерациите по земеделие към КНСБ и Подкрепа, ще се проведе среща между председателите на синдикални организации във всички научни селскостопански институти в страната и ръководството на Селскостопанската академия начело с проф.Тотка Трифонова, обяви още Елена Колева. На срещата ще бъдат обсъждани варианти за преструктурирането на научните звена и преразглеждане на решението за 16%-тно съкращение на служители.

В зависимост от резултатите след срещата ще решим дали ще продължим с протестните действия, заяви Колева. Тя подчерта, че по време на днешното посещение в региона на земеделския министър Десислава Танева не е била осъществена връзка с протестиращите, нито темата е била в дневния ред на министъра. Танева бе в Каварна, където откри фабрика за преработка на рапани и изпрати абитуриенти в крайморския град.

Служителите на ДЗИ – Ген.Тошево настояват научното звено да бъде финансово независимо, а взетото решение за 16% съкращение на персонала да бъде преразгледано и процентът намален, както и да се вдигнат заплатите на работещите. Те изразиха исканията си в отворено писмо до президента, премиера, министъра на земеделието, председателя на комисията по земеделие в НС, до всички парламентарни групи, до ръководството на Селскостопанската академия и до депутатите от региона.