Служител на МВР от Добрич се провалил на полиграфа за СРС-тата срещу Танов
Служител на МВР от Добрич се провалил на полиграфа за СРС-тата срещу Танов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Служител на ДАНС се е провалил на полиграфа и вероятно има съпричастност към изтичането на специалните разузнавателни средства в случая с Ваньо Танов. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цветанов уточни, че към момента има двама души, които не са издържали теста пред полиграфа.

Той заяви, че освен служителя на ДАНС на полиграфа се е провалил и служител на МВР в Добрич. Той обаче вероятно е проявил немарливо отношение по случая като е предоставил паролата си на други служители, които така са получили достъп до информацията, събрана със СРС-та.

Цветанов обаче отказа да оповести повече подробности, около изследването, проведено с детектора на лъжата в института по психология на МВР. Образувано дисциплинарно разследване, уточни още министърът по време на кръгла маса, посветена на СРС-та, която се провежда в парламента.

Едно от предложенията на МВР, за да се засили контрола върху използването и боравенето със СРС, е поставянето на камери пред хората, които работят в служба СДОТО и събират именно такава информация. За да стане това обаче и да бъдат оборудвани работните места на тези служители е необходима сериозна сума пари, уточни още вътрешният министър.

По време на дискусията главният прокурор Борис Велчев съобщи, че списъкът от престъпления в Наказателно-процесуален кодекс, по които се използват СРС-та, трябва да се ограничи. Освен това според него трябва да се ограничи и достъпа на политически лица до специалните разузнавателни средства.

От прокуратурата направиха предложение СРС-тата и заповедите за тях да се разписват в Министерството на вътрешните работи от висше лице, но от професионалното ръководство. Правосъдният министър Маргарита Попова също подкрепи идеята. Тя уточни още, че трябва да се засили и ролята на съда при прилагането на СРС-та.