Слабо участие в публичното обсъждане на бюджет'2014 на Добрич
Слабо участие в публичното обсъждане на бюджет'2014 на Добрич / Дарик Добрич

50 души са посетили публичното обсъждане на проекто-бюджета за 2014 година на община Добрич, съобщи зам.-кметът Иван Колев. Това е един много ранен етап на неговото разглеждане с различни групи, подчерта той. Участвали са граждани, представители на неправителствени организации и бизнеса. Въпреки голямата разгласа, не успяваме да провокираме много хора да дойдат на дебатите, подчерта Колев.

На обсъждането в общината няколко граждани са поискали изграждане на детски площадки в техните райони - например в западната част на града, зад ЖП гара Юг, съобщи зам.-кметът. С мнение са се включили и ученици, посещаващи Младежкия център. Те настояват да се заделят повече средства за юбилейното 25-годишно издание на поп-рок конкурса "Сарандев". Сред исканията са също за поставяне на светофарна уредба до кооперативния пазар и създаване на "зелена вълна" по улиците в града.

От Народно читалище "Йордан Йовков" искат от бюджета на Добрич да се заделят 25 000 лева за съфинансиране на ремонтните дейности, които предстоят в институцията догодина. Те са на обща стойност 1 112 000 лева без ДДС, като в момента се подготвя проекта за благоустрояването, което се състои основно в топлинни изолации и нови дограми. Кметът Детелина Николова отбеляза, че като представител на общините във Фонда за енергийна ефективност е провела разговори за подкрепа на проекта на добричкото читалище чрез финансиране на участието на настоятелството - около 200 000 лева.

Бюджетът на община град Добрич за 2014 г. е на обща стойност 42 794 200 лева. От тях 24 878 800 са делегирани държавни дейности, а 17 915 700 са собствените приходи. Заложени са 697 219 лева повече обща субсидия от централния бюджет спрямо 2013 г.

Материалите по бюджета могат да се получат в Центъра за услуги и информация на гражданите и са публикувани в интернет страницата на общината. На тел. 600 416 и 600 001 вътр. /258/, и на електронния адрес priemna@dobrich.bg може да се предлагат идеи, мнения и предложения за бюджет'2014.

За постъпилите предложения от публичното обсъждане ще бъде съставен протокол, който ще бъде приложен като неразделна част от проекта на общинския бюджет при внасянето му от кмета на общината за разглеждане от общинския съвет.