Слаб сезон за Двореца в Балчик
Слаб сезон за Двореца в Балчик / Дарик Добрич

Държавен културен институт „Двореца” в Балчик изпраща един от най-лошите си сезони, заяви пред Дарик новият директор на института Жени Михайлова. Основната причина според Михайлова е липсата на единна електронна каса. В момента в културния център съществуват две каси, на които се плаща такса от по 5 лв. Сега порталът е преместен, а касата на Двореца се намира на около 300 метра след портала и много от туристите спестяват втората такса, разказа директорът.

Около 9 000 възрастни българи и 3 500 деца са посетили архитектурно-парковия комплекс през последното лято. Той е видян през този сезон и от 67 хиляди чужденци , а чуждестранните посетители в детска възраст наброяват 28 хиляди, сочи статистиката. „При встъпването ми в длъжност преди два месеца заварих четири пъти по-малки приходи спрямо същия период на миналата година. В момента въпреки трудностите този спад вече е наполовина”, коментира Жени Михайлова.

Традиционно висок интерес към Двореца проявят румънските туристи, като тази година тенденцията сочи превес на руснаците. 10 лв е входната такса за възрастен посетител. По 1 лв. е входът за деца до 18 години, а малчуганите до 7 години влизат безплатно.

„В бъдеще ще заложим на една богата културна програма. Още следващата година ще имаме културен календар, който ще обхване всички сфери на изкуството, като целта ни е тези събития да бъдат достъпни за по-голям брой хора” – заяви още новият директор на Двореца в Балчик. Сред приоритетите в следващите месеци е реставрацията на параклиса „Успение Богородично”. Той ще бъде изографисан наново, а за целта е изработен проект, който вече е преминал през Министерство на културата и НПК, информира Михайлова.

По трансграничен проект, който се реализира в момента пък ще бъде създаден информационен център с база данни за всички културни институти и паметници на културата, които биха представлявали интерес за туристите. Освен това ще бъде изградена и арт-галерия, която ще заеме неизползваема част – тунел от музея.

В момента от ръководството на Двореца водят преговори със световно известен кинорежисьор за използване на терена като снимачна площадка. Ако преговорите приключат успешно, проектът може да стартира още в края на тази година, заяви Жени Михайлова. През 2007 г. кинолегендата Франсис Форд Копола засне тук филма си „Младост без младост”.