Слаб интерес към имунизацията против свински грип отчитат от РИОКОЗ
Слаб интерес към имунизацията против свински грип отчитат от РИОКОЗ / netinfo

Слаб е интересът към започналата на 8 март имунизационна кампания с препоръчителна ваксина срещу новия пандемичен щам А/Н1N1/, съобщават от РИОКОЗ-Добрич. От инспекцията призовават към активност населението и общопрактикуващите лекари. От там припомнят, че ваксината е абсолютно безплатна и се предлага на доброволен принцип на всички желаещи.

Имунизацията се провежда с инактивирана ваксина на австрийската фирма Бакстер с търговско име Целвапан. Ваксинацията при възрастни, юноши и деца над 6 месеца се извършва с две дози от 0,5 мл през интервал най-малко три седмици. Ваксината не се прилага на възраст под 6 месеца.

Създадена е организация за максимално оползотворяване на ваксината, тъй като в един флакон се съдържат 10 дози, а след отварянето му ваксината е годна за употреба 3 часа при съхранение на стайна температура. Желаещите да се имунизират трябва да се обърнат към личните си лекари, на които е доставена ваксина в заявените от тях количества.

Разкрити са и временни имунизационни кабинети. В Добрич е отворен кабинет на втория етаж в ДКЦ ІІ, който работи от понеделник до петък, от 10.00 до 14.00 часа, както и в  ДКЦ І  в манипулационната (№ 317) на Групова практика за  първична медицинска помощ "Иван Рилски".

Кабинетът в  Балчик е на територията на Общинска болница и работи от понеделник до петък от 10.00 до 14.00 часа.

Имунизацията в Каварна се предлага в петък от 10.00 до 13.00 ч. в амбулаториите на личните лекари и  в общината - в рамките на допълнително уточнен от общопрактикуващите лекари график в зависимост от броя на желаещите да се имунизират.

В община Шабла имунизацията също се извършва в петък от 10.00 до 13.00 ч. в амбулаториите на личните лекари, в община Генерал Тошево във вторник и петък от 10.00 до 13.00 ч. в амбулаториите на личните лекари и в общината - в рамките на допълнително уточнен от общопрактикуващите лекари график,  в община Тервел - четвъртък и петък от 9 до 12 часа, в община  Добричка - в рамките на допълнително уточнен от общопрактикуващите лекари график.

Противогрипни имунизации се провеждат и в Имунизационния кабинет на РИОКОЗ - Добрич от 13.00 до 16.00 ч. всеки работен ден.

До момента  само в страните от ЕС са извършени  над 50 милиона ваксинации срещу грип А(Н1N1). Нивото на леки странични реакции е много ниско. Имунизационните кампании продължават във всички страни на континента.