Синдикалисти се срещнаха с кандидат-депутати
Синдикалисти се срещнаха с кандидат-депутати / Дарик Добрич
Синдикалисти се срещнаха с кандидат-депутати
63591
Синдикалисти се срещнаха с кандидат-депутати
  • Синдикалисти се срещнаха с кандидат-депутати

Регионалният съвет на КНСБ в Добрич представи пред кандидат-депутати за 42-о Народно събрание от региона своите виждания за управлението на страната през идния мандат. В дискусията бяха поканени представители на 7 основни политически сили, каза за Дарик Гинка Василева от синдикатите. Отзоваха се шест от тях, като пет бяха представени от водачите на листите. Срещата е традиционна в навечерието на парламентарни избори и се провежда за трети път.

На кандидатите за народни представители бе раздаден Меморандум на КНСБ за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България в периода 2013 - 2017 година. Сред приоритетите за синдикалистите в бъдещата работа на управляващите е увеличението на доходите. Данни от Евростат показват, че 49% от българите считат, че живеят в лишения и бедност. Голяма част от заетите споделят, че въпреки доходите си се издържат трудно. Василева изнесе още данни, че към края на март т.г. за обезпечаването на разходите на 4-членно семейство са били нужни 2 256 лева.

Според КНСБ трябва до края на новия мандат средната брутна работна заплата да нарасне с 25%. В бюджетния сектор се иска ежегодно вдигане на единните разходни стандарти, като в образованието и социалния сектор те да бъдат диференцирани - за малките и големите училища, както и за целогодишните и кратковременни места за настаняване.

От синдикатите алармираха, че заплатите в социалния сектор са средно около 400 лева, а културата е на дъното на мизерията с 370 лева. Много са и проблемите в здравеопазването, засегнати са във всички програми на политическите сили, но без яснота докрай относно разбиването на монопола на НЗОК, доброволното осигуряване и разпределянето на парите.

За реалния сектор от КНСБ също искат промени. Там заплатите бележат ръст с 8.7%, но това се дължи предимно на вдигане на минималните осигурителни прагове и на преструктурирането на част от предприятията, отбеляза Василева. Според специалистите следва да се въведе препоръчителен коефициент на нарастване на доходите и в крайна сметка увеличение на възнагражденията с 20%.

На срещата присъстваха представители на синдикални организации от всички общини на областта. Те изразиха надежда, че разговорите с политиците ще продължат и след изборите. (Чуйте повече от Гинка Василева в аудиото)

Почти всички кандидат-депутати се обединиха около мнението, че на всички партии и коалиции програмите са много добри и трябват действия, основно в регулацията.

Синдикалисти се срещнаха с кандидат-депутати
netinfo