Синдикалисти от Добрич подкрепят националния протест на КНСБ
Синдикалисти от Добрич подкрепят националния протест на КНСБ / Sofia Foto Agency - архив

Един автобус с около 60 синдикалисти отпътува от Добрич за участие в националния протест на КНСБ срещу замразените доходи и вдигането на условията за пенсиониране, насрочен за днес в столицата, съобщи за Дарик регионалният координатор на синдиката Гинка Василева.

Над 70% от членуващите в организациите на КНСБ са дали подкрепа за организиране на регионални и национални митинги, подчерта Василева. Тя припомни, че синдикатът твърдо застава против оскъдните мерки за растеж на икономиката, заложени в републиканския  проекто-бюджет за 2015 година. КНСБ е против бюджетната подкрепа за НЕК за смекчаване на задлъжнялостта в сектора, липсата на ясен пакет от мерки за преодоляване на дефлацията, липсата на ръст на доходите и намеренията за тяхното механично орязване и съкращения без ясни критерии за това и против символичните мерки за увеличаване на данъчната и осигурителна събираемост. Заради това от синдиката се въздържат да подкрепят проекта на Закона за държавния бюджет за 2015 г.

В същото време от КНСБ подкрепят заложения бюджетен дефицит от 3 на сто от БВП, намерението за повишаване на минималната работна заплата, макар и не в искания от синдикатите размер, получателите на плащания по договори с разпоредителите на бюджет над определен размер да нямат публични задължения, увеличението на максималния осигурителен доход, увеличението на минималните осигурителни прагове с 4 на сто и удължаването на срока на действие на параграф 4 от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Запазване на сегашната възраст за пенсиониране и вдигане на стажа с 4 месеца от 2015-та година е вариантът, за който ще настоява КНСБ пред управляващите в хода на разглеждане на законопроектите за държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване в парламента.

КНСБ предлага през следващата година да нарасне само стажът за пенсия, а възрастта да се запази, докато се търси най-подходящият вариант за продължаване на пенсионната реформа. За категорийните работници освен запазване на сегашните условия синдикатът иска да бъде въведено право на избор откъде да получават ранната си пенсия.

Протестното шествие в София ще тръгне в 11.00 часа на 11 декември от площад  „Македония” от централата на КНСБ и ще премине под наслов „Няма да плащаме чужди грешки”, след което протестиращите ще манифестират  пред Министерски съвет и  Народното събрание.