Огнеборците в детската градина в Силистра
Огнеборците в детската градина в Силистра / Дарик Добрич
Всички деца и персонала на ЦДГ „Радост” в Силистра бяха евакуирани днес в учебно занятие по пожарна безопасност. Точно в 09.30 часа бе подаден сигнал за пожар и под ръководството на учителките си, съгласно евакуационния план, малчуганите успяха бързо да напуснат сградата и да се строят на двора. Последва задължителна проверка, която показа, че всички са налице.

Междувременно в детското заведение пристигна противопожарен автомобил, а екипът огнеборци бързо построи водопроводната линия и се зае с гасенето на  „пожара”.

огнеборци детска градина Силистра
Дарик Добрич

Учебните евакуации се провеждат по план във всички учебни заведения, поясни началникът на РС „Пожарна безопасност и защита на населението”-Силистра главен инспектор Невелин Неделчев, под чието ръководство премина занятието. Така на практика се проверява готовността на персонала и на децата за реакция в случай на пожар или друго произшествие. Той изрази задоволство от постигнатата организация и точност при спазването на противопожарните правила.

По думите на Румяна Георгиева, директор на детското заведение, темите за пожарната безопасност са елемент от програмата за обучение на децата, а  учебната евакуация е елемент от тях. Тя също даде положителна оценка на занятието в градината, която се посещава от 130 деца.

Накрая малчуганите имаха възможност да разгледат оборудването на противопожарния автомобил, да премерят шлемовете и да си направят снимки, а огнеборците отговориха на многобройните им въпроси.