Силистренка се раздели с 4800 лева след телефонна измама
Силистренка се раздели с 4800 лева след телефонна измама / DarikNews.bg, архив

73-годишна силистренска е станала жертва на телефонна измама. Вчера тя получила обаждане от мъж, представил се за инспектор Попов от криминална полиция. Той я предупредил, че в района действат телефонни измамници и че не бива да се поддава, ако й позвънят. Действително малко по-късно на телефона на жената се обадил мъж, който поискал пари по познатата схема за лечение на болен. Тогава мнимият полицейски инспектор отново се свързал със силистренската и я помолил за съдействие за залавяне на измамниците. Тя трябвало да изхвърли през терасата наличните си пари, които щели да й бъдат върнати след залавяне на измамниците. Преди да хвърли парите, жената трябвало да помаха с ръка, тъй като полицейската операция се снимала от национална телевизия.

Изпълнявайки указанията, жената увила в домакинско фолио сумата от 4800 лв. и я хвърлила от шестия етаж. След като напразно чакала да бъде потърсена от полицията, разбрала, че е измамена. Случаят се разследва от служители на РУ-Силистра, образувано е досъдебно производство.

Отново полицията призовава: "Не давайте пари на непознати под никакъв предлог. Подлагайте на съмнение всяко телефонно обаждане, в което някой ви иска парични средства. Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не давайте парични суми и ценности на непознати, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията. Преди да предприемете каквото и да било, свържете се с тел.112 или с близките си."