Продължават проверките, извършвани от служителите на СДП за незаконна сеч
Продължават проверките, извършвани от служителите на СДП за незаконна сеч / www.youtube
48 акта и 27 констативни протокола по Закона за горите са съставили през изминалата седмица служителите на горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие. Системните проверки продължават, като в периода от 6 до 13 февруари са инспектирани 143 обекта за добив на дървесина, 191 превозни средства, 325 ловци, 75 физически лица и др. При извършените 734 проверки са задържани общо 23,3 куб. м дърва за огрев, два моторни триона и две брадви.

Моторен трион и две брадви са задържали и служителите на ДГС „Генерал Тошево”. За незаконен добив на 5,7 куб. м дърва за огрев те са съставили 18 акта и 12 констативни протокола.

Четири акта за нарушения по Закона за горите отчитат от ДЛС „Балчик”. При обход на територията на ловното стопанство мобилните контролни екипи са задържали общо 5,4 куб. м дърва за огрев.

При извършените през изминалата седмица проверки за нарушения в горите и за ловната дейност служителите на горските стопанства в Добрич, Търговище и Шумен са съставили по един констативен протокол.
 
От СИДП апелират гражданите при съмнения за извършването на незаконна сеч да подават сигнал на телефон 112, на който отсредата 2015 г. се приема и информация за нарушения в горите. Въз основа на издадено от компетентните органи наказателно постановление извършването на сеч, извозването, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение  се наказва от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако противоправните действия се извършват организирано с търговска цел, от юридическо лице или едноличен търговец, административното наказание е имуществена санкция  в размер от 100 до 5000 лв.

При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление, глобата или имуществената санкция, която се налага, е в троен размер.

В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, съгласно закона събирането, добива и извозването на дървета без позволение или в отклонение от издаденото разрешително се наказват с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева, напомнят от СИДП.