Ще съдят измамници, източвали пари от НОИ
Ще съдят измамници, източвали пари от НОИ / netinfo
Районна прокуратура – Добрич е внесла обвинителен акт срещу осем души, замесени в престъпна схема за източване на пари от НОИ. Част от обвиняемите са от Добрич, а други от Балчик и селата в общината.

Случаят е от 2000-а година. В основата на престъпния замисъл са Снежана и Георги Великови от Добрич, които по това време били съпрузи. Те се свързали с осем общопрактикуващи лекари от селата Карапелит, Ловчанци, Смолница, Хитово, Жегларци и Генерал Тошево, от които се снабдили с личните данни на 63 бременни социално неосигурени жени от ромски произход.

Съпрузите посетили всичките 63 бременни, на които срещу суми от по 10 – 20 лева дали да подпишат трудови договори и пълномощни на работодател, който от тяхно име да тегли пари от банки, обслужващи НОИ по сметките на бременните след раждането на децата им.

За целта били използвани фирми на петима от останалите обвиняеми. Предварителната уговорка била печалбата да бъде поделена между фиктивните работодатели и бременните. В престъпната схема била въвлечена и счетоводителката Анка Маринова от Балчик, която подготвила необходимите документи.

След раждането на бебетата, Снежана и Георги Великови се снабдили с актовете им за раждане и започнали да теглят пари по сметките на майките им. Аферата излязла наяве, когато на служителите от РУСО им направило впечатление, че по сметките на жените постъпват малко средства, а се теглят големи суми. Започнала проверка, която осветила измамниците.

На всичките осем обвиняеми са повдигнати обвинения за документна измама за общо 67876 лева, което към 2000 година е представлявало 886 минимални месечни работни заплати, уточняват от прокуратурата.

Максималното наказание, което заплашва обвиняемите е затвор от 3 до 15 години и конфискация на имуществото.