Ще преструктурират училищната мрежа в Добрич
Ще преструктурират училищната мрежа в Добрич / Дарик Добрич

Обмислят се варианти за преструктуриране на общинската училищна мрежа в Добрич, съобщи за Дарик зам.-кметът Камелия Койчева. За целта е създадена обществена комисия със заповед на добричкия кмет Детелина Николова, чиято задача е да анализира състоянието на общинските училища и да изготви предложение за преструктурирането на училищната мрежа. В състава на комисията влизат настоящи и бивши началници на РИО на МОНМ, на общинския отдел „Образование”, директори на училища, детски градини и синдикалисти, а неин председател е зам.-кметът Камелия Койчева.

На 15.02. комисията ще излезе с конкретни предложения към кмета на Добрич, които ще бъдат представени и на постоянната комисия по „Наука и образование” към Общинския съвет, след което ще последва по-широк обществен дебат, преди предложенията да се подложат на гласуване от общинските съветници, обясни зам.-кметът. Тя посочи, че през учебната 1999/2000г. в Добрич е имало 646 паралелки с 1 4108 ученици, а през 2011/2012 г. паралелките са 390 с 8 761 ученици.

„Цифрите показват, че за 12 години учениците в града ни са намалели почти наполовина, но за този период училищата не са били редуцирани” – коментира Камелия Койчева. Тя подчерта, че е крайно време да се замислим за това колко средства се изразходват за поддръжка и отопление на училищните сгради, за издръжка на учениците и какво е качеството на предлаганото обучение.

„Моментът е изключително подходящ за преструктуриране на училищната мрежа предвид предстоящото приемане на новия закон за образованието наесен, в който е заложено основното образование да е до 7 клас, а това означава, че децата в основните училища ще намалеят съвсем”, коментира още зам.-кметът.

Освен общинските училища, анализът на комисията ще обхване и професионалните гимназии, перспективите пред които са също да минат на общинска издръжка, съобщи Камелия Койчева.