Ще правят още кръгови кръстовища в Добрич
Ще правят още кръгови кръстовища в Добрич / Дарик Добрич
Ще правят още кръгови кръстовища в Добрич
57863
Ще правят още кръгови кръстовища в Добрич
  • Ще правят още кръгови кръстовища в Добрич

Вече официално е приведено в експлоатация новото кръгово кръстовище на ул."Васил Левски" и "Цар Петър", съобщи зам.-кметът Пламен Ганчев. Той припомни, че в него движението става по нов принцип - с предимство на този, който се движи в кръга. Редът ще се контролира от служители на КАТ в първите няколко дни.

Ганчев съобщи още, че на Областно пътно управление - Добрич още преди месец е препоръчано да преустрои всички кръгови кръстовища по околовръстния път на този принцип на движение.

До края на годината в Добрич ще бъде направено още едно кръгово кръстовище - на бул."3 март" и ул."Ген. Колев". Оформянето на кръгови движения в града ще продължи и догодина - навсякъде, където трафикът е натоварен, където позволява мястото и не се налага навлизане в частни имоти, подчерта зам.-кметът.

Дарик припомня, че по трансграничния проект SMART, реализиращ се от общината и Областен съвет Констанца, "Институт за транспортни изследвания" ЕООД провежда проучване на трафика в Добрич. За по-прецизния анализ и изграждането на елементи от бъдещата инфраструктура, през април т.г. бяха поставени 7 датчика от най-ново поколение, които да регистрират автомобилите. Устройствата бяха монтирани във вътрешния кръг на движение в града, който изнася основното движение и обществения транспорт.

Тодор Анастасов от "Института за транспортни изследвания" поясни за Дарик, че вече е приключило проучването на трафика и изводите са направени. Градът е с радиално-кръгова инфраструктура, в която влизащият поток от автомобили стига до пешеходната зона, където се създават проблемите, част от които са провокирани именно от светофарите, работещи на "твърд режим", не можещ да реагира гъвкаво на обема на трафика. Според него кръговите кръстовища създават висока пропускливост и ще облекчат движението. В следващите години ще се работи и за подобряване на градския транспорт с включване на електромобили, и за увеличаване на трасетата за велосипедисти. Анастасов обясни, че до началото на 2014 г., когато започва новият програмен период, Добрич трябва да бъде готов с проучванията и с проектите за подобрения в транспортната схема, за да започне да ги внедрява. Чуйте повече от него в аудиофайла.