Ще правят оценка на дървесния фонд на Добрич
Ще правят оценка на дървесния фонд на Добрич / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Фитосанитарна оценка и паспортизация на дървесната декоративна растителност по улиците на Добрич и в дворовете на училища и детски градини, планират да направят от общината. Това съобщи за Дарик главният експерт "Озеленяване и околна среда" Ганка Пенева. Дейността ще се извърши по проект, с който се кандидатства за финансиране.

Целта е да се провери в какво състояние са дърветата в града, кои са опасни и за кои може да бъдат предприети оздравителни мерки. Очаква се също от фирмата - изпълнител на обследването да препоръчат какви видове са подходящи за озеленяване в Добрич.

В момента се подхожда към премахване само на изгнили и опасни дървета, каза специалистът, като винаги се съблюдава при нужда да се извърши компенсаторно озеленяване ако не на същото място, където е било дървото, то в близост. Наскоро е отсечен изгнил чинар по пешеходната улица "България", в близост до общината, но Пенева смята, че засега няма нужда там да се сади наново. Отсечено е опасно дърво и по ул."Сан Стефано", като процесът там ще продължи и ще бъдат премахнати всички изгнили растения, след което зелената ивица ще се възстанови с нови. В града има и доста пирамидални тополи, които също подлежат на отсичане, защото са с крехка дървесина, каза тя.

Пенева припомни, че всяка пролет и есен, когато е подходящото време, от разсадника на община раздават безплатно посадъчен материал - многогодишни цветя, храсти и дървета, за озеленяване на градинки около жилищни блокове и други частни имоти и площи.