Ще покриват храма на Кибела в Балчик
Ще покриват храма на Кибела в Балчик / netinfo
Уникалният храм на богинята-майка Кибела, открит при строителни работи това лято е подложен на безпощадното влияние на атмосферните условия. Това съобщи Радостина Енчева - археолог в историческия музей на Балчик. Дъждът и вятърът нанасят непоправими вреди на безценните находки. Необходимо е час по-скоро уникалният археологически обект да бъде покрит, категорични са археолозите.

За тази цел вече има отпуснати средства в размер на 50 хил. лева от Общинския съвет на Балчик. Други 20 хил. лева са осигурени от Министерството на Културата. Заради местния вот и смяната на общинското ръководство, обаче процедурата по възлагане изпълнение на поръчката се е забавила, казаха от историческия музей в Балчик. Археолозите планират след покриване на обекта да продължат работа по разчистване на откритото преддверие на храма.

Храмът на Кибела беше открит в края на април, след като строители се натъкнаха на антики по време на изкопни работи за хотелски комплекс в центъра на Балчик.  Открита беше част от антична статуя на богинята Кибела и други ценни находки. Сред тях са  дорийска колона, висока 50 сантиметра, с добре запазен надпис, посветен от управителя на Малка Скития до римския император Лициний, както и части от мраморната украса на храма.