Ще пишат монография за маестро Захари Медникаров
Ще пишат монография за маестро Захари Медникаров / От фонда на Художествена галерия Добрич

Да се напише монография за маестро Захари Медникаров, предлагат бивши хористи от Добрич. Намерението е книгата да бъде издадена до месец юни, когато се провежда Международния хоров фестивал на името на маестро Захари Медникаров.

Монографията ще бъде подготвена от музиколога Александър Абаджиев. За реализиране на идеята са необходими около 10 хиляди лева, които инициаторите се надяват да съберат от дарения на граждани и фирми. В организационния комитет се включват бивши изпълнители от детския хор в Добрич.

Изданието ще бъде посветено на 85-ата годишнина от рождението на Захари Медникаров. Той е роден на 7 януари 1924 година в Добрич. Създател е на детския хор в града и дългогодишен художествен ръководител на смесения хор „Добруджански звуци”. Носител е на многобройни награди и отличия. Под негово ръководство добричките хористи завоюват международно признание. През 1995 година маестро Захари Медникаров е удостоен със званието почетен гражданин на Добрич.

Идеята за написване на монография за Захари Медникаров се подкрепя и от неговата съпруга Фани Медникарова. Интервю с нея можете да чуете в прикачения файл.