Ще има глобени за катастрофата с камиона
Ще има глобени за катастрофата с камиона / Дарик Добрич

Фирмата "Пътно строителство" и двама нейни служителите ще отнесат глоби за грубо нарушаване на безопаснността при случая с потеглилия камион ЗИЛ, който блъсна 16-годишен велосипедист в Добрич този месец. Това съобщи директорът на "Инспекция по труда" Добрич Младен Мартинов. Двамата служители на фирмата, които също пострадаха при инцидента, не са взели ефективни мерки за обезопасяване срещу тръгване на спряното тежко возило.

На стръмен наклон /улицата до СОУ "Св. Климент Охридски"/, шофьорът е слязъл да включи компресор, като е оставил в кабината свой колега - работник, да държи крака си на педала на спирачката, показва проверката на инспекцията. При такива обстоятелства има редица мерки, които следва да се вземат, освен ръчната спирачка, могат да се ползват клинове и дори бордюра, коментира Мартинов.

Установено е, че спирачките на камиона са изправни и ЗИЛ-ът е минал технически преглед надлежно. Служителите могат да получат глоба от 1 000 до 10 000 лева, а "Пътно строителство" - от 1 500 до 15 000 лева санкция за неосъществен ефективен контрол.

За Дарик директорът на МБАЛ-Добрич д-р Мариян Ананиев заяви, че 16-годишният младеж, който бе блъснат от камиона, е излязъл от кома. "Той се подобрява и има тенденция за стабилизиране на състоянието му", каза Ананиев.