Ще анкектират над 24 000 земеделски стопанства в Добричко
Ще анкектират над 24 000 земеделски стопанства в Добричко / Дарик Добрич

24 133 стопанства на територията на Добричка област ще бъдат включени в преброяването на земеделските стопанства и животновъдните ферми в България. Кампанията стартира на 1 септември и ще продължи до 30 ноември тази година, съобщи Стилиян Митев - шеф на Областна дирекция „Земеделие". Той обясни, че това е мащабна статистическа операция, която се прави във всички страни-членки на ЕС. Тя ще даде представа за състоянието на земеделието в страната и е възможност за сравнение с агросекторите в другите държави от ЕС. 

В преброяването ще бъдат ангажирани 85 анкетьори и 10 контрольори. Всеки от тях ще има уникална служебна карта с номер, печат и снимка. Всички кметове и полицейски управления са информирани и не може да има спекулации с анкетите, увери Митев. Той призова стопаните да подават коректна информация и подчерта, че тя няма да се използва за други, освен за статистически цели. По повод на съобщения, че сред земеделците има такива, които не желаят да бъдат анкетирани, Митев припомни, че при отказ стопаните подлежат на санкции. Глобите са в размер от 2000 до 3000 лева. 

Преброяването ще се проведе по утвърден от министъра на земеделието въпросник. За страната ще се анкетират земеделски стопанства, в които се обработват най-малко 5 дка използваема земеделска площ, 3 дка обработваема земя, 5 дка естествени ливади, 1 декар лозя, 1 декар специализирани култури и 0,5 дка оранжерии. Ще се отбелязва какъв е размерът на използваните площи, какви култури се отглеждат, как се напояват, каква селскостопанска техника се използва. 

При животновъдните ферми на преброяване подлежат тези с най-малко една крава, 1 биволица, 2 говеда, 5 прасета, 5 овце, 50 кокошки-носачки, 10 пчелни семейства, 1000 пъдпъдъка и др. Ще бъдат броени наличните към 31 август 2010 година животни. 

Последната подобна кампания е правена през 2003 г. Тогава в цялата страна са били описани 665 000 стопанства, а в Добричко - близо 25 000. Сега цифрата за региона е по-малка поради окрупняване на земеделските единици, каза Стилиян Митев.