Шефът на ВиК-Добрич си отива, няма да има режим на водата
Шефът на ВиК-Добрич си отива, няма да има режим на водата / Дарик Добрич
Шефът на ВиК-Добрич си отива, няма да има режим на водата
56527
Шефът на ВиК-Добрич си отива, няма да има режим на водата
  • Шефът на ВиК-Добрич си отива, няма да има режим на водата

Шефът на ВиК Добрич ще бъде отстранен от поста си, обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Причината – ситуацията, при която заради дълговете на водното дружество към Енерго Про Добрич остана без вода.

„50% от разходите на ВиК са именно за ток, заради начина на добиването на водата с електрически помпи. Необходима е оптимизация на разходите, но и трябва да се събира дължимото от клиентите на ВиК”, каза министър Павлова. Тя допълни, че е сезирала прокуратурата още в четвъртък за поведението на Енерго Про.

Прокуратурата трябвало да прецени дали тази крайна мярка със спирането на тока в помпените станции, която Енергото предприе, все пак не нарушава правата на хората. „Защото достъпът до вода е изконно право на всеки гражданин и хората като трета страна не трябва да бъдат ощетени заради взаимоотношения между две търговски дружества”, заяви министърът.

50% от петте милиона борч на ВиК към Енерго Про вече били платени с банков кредит. Заемът бил уреден от МРРБ само за два часа миналият петък и така режимът на вода в Добрич се размина.

Създава се кризисен щаб за управление на ВиК, докато дружеството се стабилизира.

„Управителят няма думата оттук нататък. Помолили сме специалисти инженери от Североизточна България, вкл. от най-големите ни държавни дружества, да се включат в екипа. ВиК мрежата в Добрич е проектирана преди десетилетия да се ползва 80% от индустрията и 20% от гражданите. В момента такава индустрия тук няма. Това са едни огромни тръби, които сега не могат да се запълнят с вода. С проекта за водния цикъл, до две години ще се подменят тръбите с по-малки като обем и ще е необходима по-малко ел.енергия  да бъдат напълнени”, обясни Павлова.

В села Росица тя откри заедно с премиера Борисов рехабилитиран участък от пътя до границата с Румъния с дължина 3,6 км. на стойност 1,3 млн.лева, осигурени от бюджета.

Чуйте още от министър Павлова в прикачения файл.