Шефът на театъра:  Нуждаем се от 30 000 зрители в новите условия на финансиране
Шефът на театъра: Нуждаем се от 30 000 зрители в новите условия на финансиране / Дарик Добрич

Добричкият театър ще се справи при новата система на финансиране ако успее да привлече 30 000. зрители годишно и получи подкрепа от общината, коментира в ефира на Дарик радио неговият директор Иван Мандев.

По 12,50 лева за всеки продаден билет ще дава държавата на драматичните театри у нас според одобрените от правителството единни разходни стандарти за финасиране на държавните културни институти. Така на практика се въвеждат делегираните бюджети, които според Министерството на културата имат за цел да стимулират добре работещите културни институти.

Разчетите на добричкия театър показват, че при 30 000 зрители собствените му приходи ще бъдат от порядъка на 150 000-160 000 лева. За сравнение през миналата година бюджетът му е бил около 190 000 лева като в сумата влиза и финансовата подкрепа на общината. 40 000 лева общо е отпуснала община Добрич на двата театъра в града. По думите на Иван Мандев минималната сума необходима за тази година е 100 000 лева.

Проблем за добричкия театър е, че не работи в най-активния сезон поради липса на отопление. Трябва да изнесем цялата си продукция извън Добрич, за да направим необходимия брой зрители. Според новите изисквания обаче билетите трябва да се продават на цена над 5 лева, а това се прави трудно извън областния център, отбеляза Мандев.

В ДТ „Йордан Йовков" работят 14 души като 7 от тях са актьорите. Сега обаче предстои преструктуриране на театралното пространство в България и една от възможностите за Добрич е тук да се създаде продуциращ център, съобщи Мандев. По думите му това е най-добрият вариант за театъра, при който екипът ще нарасне до 36 души и възможностите ще бъдат много по-големи.

И при сегашния си статут добричкият театър има амбициозни планове, подчерта Мандев. В афиша за тази година ще влязат три нови заглавия. В началото на април се очаква премиерата на „Слънчевите момчета" от Нийл Саймън. Постановката е на Николай Николаев, а в актьорският състав се включват Стефан Мавродиев и Борис Луканов. Вече се подготвя и друг проект - „Женитба" на Гогол с режисьор Павел Павлов и участието на Мария Статулова. След „Църква за вълци" в репертоара на добричкия театър ще влезе още една пиеса на Петър Анастасов - „Живите от мъртвата махала".

Драматичен театър „Йордан Йовков" е сключил договор с варненския частен театър „Българан" и ще показва продукцията си в морската ни столица, съобщи още Мандев. Първите срещи с варненска публика са на 8 и 9 февруари. На 19 март в Младежкия театър в столицата ще се играе „Странноприемница край границата". Получени са покани за участие във фестивали за камерни пиеси в Израел и Полша.