Сезират областния управител за повишението на такса смет в Добрич
Сезират областния управител за повишението на такса смет в Добрич / Дарик Добрич

Окръжна прокуратура Добрич препраща жалба относно вдигането на такса смет в Добрич към Областна администрация. Това съобщават жалбоподателите от движение "За Добрич". Те са сезирали прокуратурата за приетото от Общински съвет Добрич увеличение на налога със 75% на 31 юли 2012 г. Мотивите им са, че искането за повишение, направено от кмета Детелина Николова, е незаконосъобразно, не е икономически обосновано и подкрепено с анализ на събираемостта при предишните години, данни за заплащането на фирмата-изпълнител на дейността и за средствата, необходими за депониране.

Зам.-окръжният прокурор Златко Тодоров отговаря на жалбоподателите, че "контролът по актовете на Общински съвет се извършва от областния управител и следва сигналът да се изпрати до него за проверка на законосъобразността и ако се установят нарушения при приемането на "Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Добрич", той да реализира правомощията си."

Преписката, съдържаща сигнала на Десислава Първанова от движение "За Добрич", е препратена на Областна администрация за извършване на проверка, като от ведомството трябва да уведомят за резултатите Окръжна прокуратура.

Дарик припомня, че Общинският съвет на Добрич гласува таксата битови отпадъци да се вдигне от 2.0 на 3.5 промила върху данъчната оценка през 2013 г. Решението бе върнато от областния управител заради пропуснато публично обсъждане на размера на таксата, след което бе прегласувано от съветниците. Повишението от администрацията оправдават със завишената годишна вноска на общината към РИОСВ - Варна, както и с нуждата от средства за съфинансиране на депото в Стожер.