Сервитьори и камериерки -  най-дефицитните професии в Добричко
Сервитьори и камериерки - най-дефицитните професии в Добричко / Дарик Добрич

1143 работни места са актуални към днешна дата в Бюрото по труда в Добрич, съобщават оттам. 1125 от обявените позиции са за областния град. 17 от работните места са за хора с висше образование - търсят се 11 лекари и по един счетоводител, психиатър, фелдшер, инженер технолог, търговски сътрудник и педагог.

Безработните със средно образование могат да кандидатстват за 729 свободни работни места - за администратори на хотели, брокери на недвижими имоти, сервитьори, готвачи, камериерки. Обявени са и 36 позиции за хора с основно и 18 свободни работни места за хора с началано образование. Има едно място за гледач на добитък, за което магат да кандидатстват и хора без образование.

От бюрото по труда правят извода, че като най-дефицитни професии се очертават сервитьорите – с 178 актуални позиции към момента и камериерките – със 166.

Равнището на безработица в Добричка област през март е 11.4% и бележи спад с 0.6 пункта спрямо предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 9120 при 9558 за февруари с 438 по-малко. Спрямо същия период миналата година безработните в Добричка област са с 1565 лица по-малко. Равнището на безработица в Добрич е 6,6% при 7,1% предходния месец.

В средата на април е проведена трудова борса в Генерал Тошево, информират още от Бюрото по труда. Участие в нея са взели 6 работодатели, които са обявили общо 78 свободни работни места за длъжностите: администратори, камериерки, сервитьори, готвачи, помощник готвачи, пицари, бармани, озеленители, спасители, охранители, работници за производство на захарни изделия, шивачки, гладачи и общи работници. Трудова борса е посетена от 236души с подходяща квалификация от община Генерал Тошево.