Семинар Стандартите - път към успех на Общия европейски пазар се провежда в Добрич
Семинар Стандартите - път към успех на Общия европейски пазар се провежда в Добрич / Дарик Добрич

Българският институт за стандартизация (БИС) организира информационен семинар в Добрич. Той е на тема "Стандартите - път към успех на Общия европейски пазар" и ще се проведе днес и утре в хотел „Добруджа. Началото е от 10.00 ч. и в двата дни. Предвижда се лекциите и дискусиите да продължават до 17.00 ч..

Семинарът ще бъде открит от изпълнителния директор на БИС Ирен Дабижева и ще се проведе съвместно с лектори от националната инфраструктура по качество - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Българския институт по метрология (БИМ). Събитието е в изпълнение на проект "Усъвършенстване на системата за стандартизация в България", финансиран по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г."

Свободното движение на стоки и услуги е една от основните свободи на Европейския съюз, казват организаторите. Един европейски стандарт заменя 31 различни национални стандарти и създава достъп до пазара на над 590 милиона потребители. Уеднаквяването на българските национални стандарти с европейските е едно от важните условия за осигуряване достъпа на българските стоки до европейските пазари.