Селскостопанска академия оптимизира разходите си
Селскостопанска академия оптимизира разходите си / Дарик Добрич
Селскостопанска академия оптимизира разходите си
61109
Селскостопанска академия оптимизира разходите си
  • Селскостопанска академия оптимизира разходите си

Селскостопанската академия ще се стабилизира чрез оптимизиране на разходите си, заяви в Добрич председателят на научното звено проф. Петър Славейков. Той бе гост на откриването на Борсата за семена и посадъчен материал. От всички институти, които са под шапката на академията, са поискани екшън планове за свиване на разходите, а конкретните мерки ще бъдат изпълнени до края на месец юни.

„Аз бях назначен на поста в началото на юли 2012 година и още тогава лимитът за заплати бе надвишен с около 2 млн. лева. Наследих и задължения за около 5 млн.лева, натрупани от 2008 година насам за неплащани доставки, горива, охрана. Заплатите бяха осигурени, успоредно с това бяха разплатени и голяма част от дълговете, така че посрещнахме 2013 година на чисто”, подчерта проф. Славейков. Той нарече протестите за заплати „Радини вълнения, произтекли от известна нервност на някои хора от академията”.

Дарик припомня, че на 19 декември 2012 г. служители на Селскостопанска академия протестираха за неизплатени заплати и осигуровки. Протест имаше и в Добрич, в който се включиха работещите в Добруджанския земеделски институт.

Оптимизирането на разходите се налага, защото има доста необосновани такива, допълни професорът. По думите му става дума за огромни суми, дадени като хонорари, назначени на заплати външни хора, които са членове на научни съвети и голям брой хора в пенсионна възраст – 75 души, които получават и пенсии, и заплати. „Те ще бъдат освободени, други съкращения няма да има, увери проф.Славейков.

В академията са свити телефонните разходи, средствата за горива, упражнява се контрол върху обществените поръчки, предприемат се мерки за увеличение на приходите. В МС е внесено искане за промени в Закона за Селскостопанска академия, чрез които тя да получи по-голяма самостоятелност.

Разчистени са редица стари задължения на ДЗИ - Ген.Тошево, който е водещо звено в академията и много се разчита на този институт да покаже как се работи, подчерта проф.Славейков. Той обеща, че ще има средства за закупуване на нова техника за Добруджанския земеделски институт.

В прикачения файл чуйте още от проф.Славейков: