Село Паскалево пропищя от ястреби-кокошкари
Село Паскалево пропищя от ястреби-кокошкари / morguefile.com
Село Паскалево пропищя от ястреби-кокошкари
46306
Село Паскалево пропищя от ястреби-кокошкари
  • Село Паскалево пропищя от ястреби-кокошкари

Ястреби изтребват пилета и други пернати от стопанските дворове в село Паскалево, алармира местната жителка Лиляна Стоева. Тя разказа пред Дарик, че преди известно време видяла кафява птица, която се спускала от елхата в двора й ниско към земята. Лиляна помислила, че птицата е сова. После намерила три изядени пилета, от които били останали само крилата, крачета и перушина.

Лиляна имала 23 пилета, но от тях оцелели само 13. Неин съсед ловджия споделил, че също му изчезнали няколко кокошки-японки и видял как хищната птица грабва юрдече от двора му. Човекът казал, че нападателят е ястреб-кокошкар. Друг жител на Паскалево пък наблюдавал двойка ястреби. Преди два дни местен човек видял, как грабливата птица му отнася петле от двора.

„За първи път в живота си виждам такова нещо. В тревога сме, хищникът ни изяде животинките", оплака се Стоева. Тя разказа, че преди време в селото имало нашествие на лисици, които влизали в дворовете на хората.

Председателят на Ловно-рибарско дружество - Добрич Илия Михайлов съобщи, че може да изпрати в Паскалево специалисти да проучат случая и да решат какво да се направи. Илиев напомни обаче, че по закон не може да се извършва отстрел на вредни животни на по-малко от 200 метра от населено място. В много села на община Добричка през м.март е имало нашествие от лисици. Тогава от ловното дружество, съгласувано с Държавно горско стопанство - Добрич, издали индивидуални разрешения за отстрел на вреден дивеч.

От Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ заявиха, че ястребът е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие и за отстрел е невъзможно да се говори. Оттам съветват пострадалите стопани от Паскалево да се обърнат към РИОСВ, за да могат да се установят щетите. От БДЗП съобщиха, че има различни способи за решение на проблема, като например примамване, улавяне и преместване на птицата.

В прикачения файл чуйте разказа на Лиляна Стоева: