Седмица на медиацията в Районен съд Балчик
Седмица на медиацията в Районен съд Балчик / Дарик Добрич

Седмица на медиацията ще се проведе от 18 до 22 април в Районен съд Балчик. Служител на съда, обучен като медиатор, ще приема потребителите на съдебни услуги от 13.00 до 15.00 ч. в кабинет № 206. Той ще отговаря на питания относно възможностите за приложение на института към съдебни казуси и за начина на осъществяване на медиационната процедура.

Районен съд Балчик продължава започналата през 2015 година кампания за популяризиране на медиацията като способ за доброволно, бързо и евтино разрешаване на възникнали спорове. Инициативата е посветена на 16 април - деня на Конституцията и юриста.

Предните дни съдебните служители Миглена Йорданова и Радостина Стоилова се срещнаха със заинтересовани граждани в селата Кранево, Оброчище и Рогачево, с които обсъдиха приложението на медиацията при разрешаване на спорове за издръжка, родителска отговорност, по въпросите за делба на наследствени имоти, договорни отношения и тяхното неизпълнение.

Гражданите са били информирани за програма „Спогодби", която действа в Балчи ия съд от 2012 година и чиято цел е да предоставя информация за медиацията като модел за ускорено и взаимоизгодно решаване на спорове.