Сдружението на писателите се увеличи с четири нови попълнения
Сдружението на писателите се увеличи с четири нови попълнения / © Thinkstock/Getty Images

Сдружението на писателите в Добрич преизбра за председател поета Сашо Серафимов и одобри същия състав на Управителния съвет. На проведеното отчетно-изборно събрание бяха приети четирима нови членове. Сред редиците на пишещите в равнината се нареди Таньо Божков - дългогодишен преподавател и директор на училището в село Българево, Каварненско, литературен критик. Приет бе и Калоян Захариев от Генерал Тошево, който има два романа (единият в електронен вариант) с криминални и фантастични сюжети, пише и разкази. Участвал е в много конкурси и е класиран на първите места. Работи като юрисконсулт в Община Генерал Тошево и е на 29 години. Членове на Сдружението станаха и младите Анна-Александра Богдева - завършила Културология в СУ, пише поезия; както и Йоанна Петрова (ученичка в XI клас на ЕГ), която 2015 г. издаде първа книга с поезия „Записки от гърба на тетрадката".

Сред успехите на писателите от Добричко в последната година са участията на Сашо Серафимов и Петранка Божкова в Антология на българката поезия; на белетриста Красимир Бачков в литературен сборник „Черга пъстроцветна" за публикувани 5 текста в портала „Еврочикаго", като на 15 май сборникът ще бъде представен в НДК, София. Бачков присъства и в алманах на новата българска литература. Поетът от Шабла Стефан Жечев е заел първо място в Регионалния конкурс на Каварна и второ - в Националния конкурс „Пенчо Славейков".

Предстои да се отбележат 30 години от смъртта на поета Йордан Кръчмаров - съвместно с клуба, който носи неговото име в Балчик. На 16 май в Белия град ще има четене, с участието на поети от цялата страна, ще бъде представен алманах, ще се посети родното място на Кръчмаров - село Гурково.
Планира се мащабно честване през 2017-а на 20 години списание „Антимовски хан" - издание на Сдружението на писателите - Добрич. То ще има специален брой, който ще бъде представен в столицата и други градове, както и в национални медии, обещаха си писателите от Добрич. Те приеха и предложение да стартират „Литературни вечери", които ще се провеждат редовно, поне веднъж месечно, в които ще се представя творчеството на отделни автори. Инициативата е продължение на реализираната преди година „Лятна литературна академия", в която творците четяха свои нови произведения, за да бъдат оценени от любителите на словото и приятели.

В отчета на Сдружението на писателите за изтеклите 12 месеца, бе отчетено, че са издадени стойностни книги като „Лисицата" на Галин Никифоров; „Приют за осиротели понятия" - дебют на Георги Колев; „Стълбата на светлината" от особено популярния с „Кан Тервел" Емил Димитров; „Живот на карта" от Валентин Шалтев от Балчик, която ще бъде представена в Добрич на 4 май т.г.; „Обикновеното лице на злото" от Калоян Захариев; както и сборник на клуб „Литературната къща" на педагога Генка Петрова. Предстои да излезе посмъртно нова книга на писателя Ангел Веселинов, който си отиде през 2015 г.. Тя ще съдържа неиздавани досега разкази.

По покана на Сдружението в Добрич са гостували автори като Мария Донева, Неда Антонова, Здравка Евтимова, Виолета Христова, Анелия Гешева, както и трима американски поети.