Сашо Серафимов  пише история на камъка и продава надежда
Сашо Серафимов пише история на камъка и продава надежда / Личен архив
Сашо Серафимов пише история на камъка и продава надежда
74303
Сашо Серафимов пише история на камъка и продава надежда
  • Сашо Серафимов пише история на камъка и продава надежда

Поетът Сашо Серафимов може да ви направи щастливи с повод и без повод, предлагайки ви малък, но оригинален сувенир – камъче в кутийка. Оригиналната идея хрумнала на твореца щом видял ефекта, който подаръкът му предизвикал, след като го поднесъл на приятел за рождения му ден. Според Серафимов всеки камък има своя история, както и всеки човек. В нашите възможности е да доизмислим и дофантазираме тази история, да изчегъркаме пластовете време, за да стигнем до душата на камъка, за да чуем неговото послание. Ето как описва срещата си с поредното обикновено камъче поетът:

„То е обикновено. Най-просто, всеки може да го подритне, ако го намери на улицата. Но какво по- необикновено може да има от това да видиш вселената в сърцето на едно камъче. Там са скрити хиляди години, през които е преминало то и всеки от нас може да чуе неговото послание, стига да има ключ към поезията на своята душа и към душата на близките си.

Текстът, придружаващ камъчето, е също обикновен. Не е вълшебен – няма да ви купи нова къща или да ви напълни джобовете с пари, но той носи посланието на словото, което е по-скъпо и от най-скъпия предмет, по-богато и от най-богатата банка, защото е създадено от невидимите сечива на душата”.

Досущ като продавача на надежда на Джани Родари, нашенският продавач на мечти и надежда Сашо Серафимов вярва, че срещата с камъка ще ни направи по-чувствителни, по-добри и по-човечни.

Специалните сувенири се предлагат в магазина за подаръци "Измисли си празник" на ул. Иван Хадживълков" 12, до ресторант "Жив-ко" и Дом-паметник „Йордан Йовков”.

Чуйте още за идеята от интервюто със Сашо Серафимов в звуковия файл. С поета разговаря Таня Топалова: