Санкционират кандидат - кмета на Атака за неправомерна агитация
Санкционират кандидат - кмета на Атака за неправомерна агитация / Дарик Добрич

Общинската избирателна комисия в Добрич определи като основателни две жалби срещу кандидата за кмет на Атака Атанас Атанасов за извършване на предизборна агитация в общински учреждения и институции.

Жалбите са подадени от физически лица - Илияна Божидарова Тодорова и Галина Димитрова Петрова, заради агитация пред колективите на ПФА „Добруджа” и Духовия оркестър.

ОИК смята, че е нарушен чл.182, ал.1 от Изборния кодекс, който забранява предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала”.

В хода на проверката на жалбите Комисията е отправила запитване до община Добрич за статута на двете формации. От отговора става ясно, че Фолклорният ансамбъл и Духовият оркестър не са самостоятелни юридически лица, а част от структурата на общината и се финансират от местния бюджет. Сградите, в които се помещават двете формации са частна общинска собственост и община Добрич не е издавала разрешение за провеждане на предизборна агитация в тях.

Предстои издаването на актове за установените нарушения, въз основа на които областният управител трябва да определи размерът на санкцията към Атанасов. Предвидената глоба за първо такова нарушение е от 300 до 1000 лева.
Пред Дарик Атанас Атанасов обяви, че ще обжалва решението Общинската избирателна комисия пред ЦИК.