Санкционират А.С.А. за лошото почистване на Добрич след снеговалежа
Санкционират А.С.А. за лошото почистване на Добрич след снеговалежа / Дарик Добрич
Санкционират "А.С.А." за лошото почистване на Добрич след снеговалежа
60384
Санкционират "А.С.А." за лошото почистване на Добрич след снеговалежа
  • Санкционират "А.С.А." за лошото почистване на Добрич след снеговалежа

16 328 лева без ДДС ще бъде санкцията, която от община Добрич ще наложат на фирмата "А.С.А. България" за закъснения при почистване на града след снеговалежа на 20 декември 2012 г.. Това съобщи кметът Детелина Николова. В договора с фирмата е определено при лошо извършена услуга тя да понесе глоба от 10% от общата стойност на зимното почистване, поясни кметът. Така за декември вместо 163 281 лева без ДДС ще бъдат изплатени 146 953 лева.

Николова посочи, че от "А.С.А. - България" са спазили договора относно 73-километровата мрежа за интензивно почистване при снеговалеж. Лошо е било обслужването по райони, където фирмата е длъжна да изчисти до 36 часа след спиране на снега. Тя припомни, че в договора с "А.С.А." не влизат тротоарите, за чиято поддръжка имат задължение общинското предприятие "Устойчиви дейности и проекти" и собствениците на имоти.

Според кмета гражданите на Добрич също носят отговорност за лошото състояние на улиците при снеговалеж, тъй като карат неподготвени за зимни условия коли, закъсват и спират на платното, с което пречат на почистващите машини. Тя посочи, че лично е правила проверки в града и често е разговаряла с хора, които са разчиствали снега от автомобилите си върху пътното платно.

От фирмата са отчели, че при почистването през декември са разпръснати 110 тона сол и 3.5 куб.м магнезиев разтвор, посочи Николова.

Попитана дали "А.С.А" ще претърпи санкции за непочистените контейнери за смет, тя поясни, че за тази година на фирмата е отказано да получи повишение в средствата за издръжка заради индекса на инфлация, поскъпване на горивата и вдигането на работната заплата всяка година. "Това ще е икономия за общината и е санкция за тях, заради проблемите в предоставяната услуга през последните две години. Смятам, че те приеха моята позиция", каза кметът.

Договорът с "А.С.А. България" изтича на 31 март т.г. и в края на лятото ще бъде обявена нова обществена поръчка за дейностите по поддържане на чистотата на Добрич.

Чуйте повече от кмета в прикачения файл.