/ ThinkStock/Getty Images
На нова схема в измамите се натъкват от полицията в Добрич в последните месеци, в която престъпниците действат през интернет, съобщи на брифинг директорът на ОД на МВР Добрич комисар Никола Панчев.

Схемата е насочена към самотни жени на средна възраст.
От лятото досега са установени 3 такива случая, при които са ощетени жени между 30 и 55 години, които са завлечени с не малки суми, като едната дори е теглила заем, за да плати на мошениците.
 
Интернет измамата може да отнеме и месец-два, поясни Панчев. По скайп или в социалните мрежи с набелязаната жертва се свързва мъж, който й съобщава, че е от чужбина и е богат. След като в продължение на няколко разговора спечелва доверието на жената, той обещава да й прати колет от чужбина със скъпи вещи и ценности, но иска средства за митнически такси.
 
Най-лошото в тези случаи е, че служителите на реда трудно получават доверието на потърпевшите, коментира Панчев. Жертвите вярват повече на измамника, заради създалата се между тях връзка и това пречи на разкриваемостта, подчерта той.
 
През месец декември 2018 г. в Добричка област са регистрирани две телефонни измами, които са по познатата вече схема „оказване помощ на полицията при залавяне на престъпници“. Едната е с жертва от кв. „Рилци“ в Добрич и не е разкрита, а другата е в Тервел и е разкрита.

Характерното при нея е, че измамникът е накарал жертвата да отиде да предаде парите в Силистра. Според полицаите, това се прави, за да се забави операцията по залавянето на измамниците.