Само 7% добруджанци са твърдо запътени към урните
Само 7% добруджанци са твърдо запътени към урните / netinfo
Само 7% добруджанци са твърдо запътени към урните
20025
Само 7% добруджанци са твърдо запътени към урните
  • Само 7% добруджанци са твърдо запътени към урните

Едва 19.5% жители на Добричка област са силно заинтересувани от предстоящите на 7 юни евроизбори, а 51.5% са заинтересувани донякъде. Това сочи анкетно проучване, поръчано от офиса на "Европа директно" и изпълнено от "Авангард персонал консултинг" през март и април т.г.. Разпитани са 500 случайно избрани жители на Добричка област на възраст между 18 и 60 години.

7% обещават, че ще гласуват със сигурност, но 32% признават, че е малко вероятно да отидат до урните, сочат още данните. За сравнение - в Европа все пак 28% са готови да изберат своите евродепутати.

В момента оптимисти за бъдещето на България в Европейския съюз са едва 26% от добруджанци, а 51% са сравнително оптимистично настроени.

1/4 от добруджанци считат, че имат полза от членството в ЕС. 1/5 приблизително се чувстват европейци, а още толкова - никак. Отговорилите определят като най-важни отрасли за България, за които трябва да се харчат европейските пари, здравеопазването, образованието и науката и икономиката. Според тях основните причини да не успяваме да усвоим еврофондовете са многото бюрокрация, която забавя процесите, липсата на добри автори на проекти, както и на мотивация у кметовете да кандидатстват, което ще им създаде допълнителни задължения.

Чуйте повече за нагласите на добруджанци от Правда Димова в прикачения файл.