Силистра
Силистра / silistra.bg
С празнично шествие на възпитаници на всички училища и представители на културни институти Силистра отбелязва 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Шествието започва от 10.00 часа на площад „Свобода“ в крайдунавския град.

Кметът на Силистра, д-р Юлиян Найденов, ще поздрави гражданите, а слово от името на силистренските абитуриенти от випуск 2017 година ще отправи Доника Титева, отличник на ПГСУАУ "Атанас Буров", председател на Ученическия парламент в Силистра.

Знаменосци ще бъдат Християн Иванов - първенец на випуска на Спортно училище "Дръстър", отличник, национален състезател по джудо и джу-джицу и асистентите  Мариела Петрова- първенец на Випуск 2017 на ЕГ"Пейо Яворов" и Росина Георгиева- първенец на Випуск 2017г. на ПМГ "Св.Климент Охридски".

Знаменосци на знамето на Европейския съюз  са Християн Христов - първенец на Випуск 2017 г. на Професионална гимназия по механотехника "Владимир Комаров" и асистентите Нелина Петрова - носител на приза "Златна пара" на Професионална гимназия по стопанско управление администрация и услуги "Атанас Буров и Илина Вълчева - първенец на Випуск 2017 г. на Средно училище "Н.Й.Вапцаров" .
Бъдещите първокласници- Ирена Красимирова и Константин Руменов от четвърта подготвителна група "Слънчице" на ДГ "Радост" с директор Румяна Георгиева и учители Николинка Маркова и Пенка Цанкова  ще поздравят всички със стихотворенията "Букви" от Цветан Ангелов и със стихотворението "Кирил и Методий" на Младен Исаев.

Празничен поздрав с песента "Вълшебен ден" ще поднесе Емили Джамбазова от Музикална студия ДО РЕ МИ с ръководител Бонка Скорчелиева.
Шествието ще завърши с голямо площадно хоро и изпълнения на Градски духов оркестър- Силистра  в Дунавския парк.