/ Областна администрация Добрич
По инициатива на областния управител Красимир Кирилов и в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България с поредица от събития в пет читалища област Добрич отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, информираха от Областна администрация.
 

С поредица от събития област Добрич отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи
Областна администрация Добрич


В Народно читалище „Просвета 1940“ в село Плачидол ученици от селото са представили презентация по темата с припомняне на хронологията на събитията и приноса на Българската православна църква, на заместник-председателя на Народното събрание по това време Димитър Пешев и на Цар Борис III.

Берта Владимирова и Мими Бизанти - свидетели на събитията, са разказали за преживяното в документалния филм „Спасяването на българските евреи”. Кметът на селото Атанас Пенев, заедно с областния управител, е отправил апел към своите съграждани да помнят поуките на историята и бъдат по-толерантни, за да живеем в един по-добър свят. Домакините от НЧ „Просвета 1940“ са поднесли на сквоите гости и ястия от традиционната еврейска кухня.