С компроматна битка ще завърши кампанията за избор на кмет на Стария Добрич
С компроматна битка ще завърши кампанията за избор на кмет на Стария Добрич / Дарик Добрич

Спокойно и в спортсменски дух - без удари под кръста, протича досега предизборната кампания за кмет на Етнографски комплекс „Стария Добрич". Това съобщи в студиото на Дарик един от кандидатите - актьорът Валентин Андреев - Рафе. Тази традиция ще бъде прекъсната на 30 ноември, сряда, когато от 18.00 ч. в Миновото кафене ще се състои битка с компромати между основните кандидат-кметове. Срещата е отворена за посещение от всички граждани.

Рафе заяви, че има жесток компромат срещу главния си съперник - другия актьор от Драматичния театър Красимир Демиров. „Той води в кафенето в Стария Добрич детето и жена си, с което грубо погазва конвенцията за подкрепа на закона „БДЖ - Без деца и жени"", смята Рафе. Той добави, че вече знае какви нелицеприятни факти се готвят срещу него, но се надява, че именно те ще го направят кмет. „Такава ни е държавата, че симпатизираме на наклепаните", казва той. Сред другите, които са обявили кандидатури за кметския пост, са Мино Минов и Ангел Веселинов.

След битката между кандидатите в сряда вечер, четвъртък е обявен за Ден за размисъл. В него няма да се налага забрана за продажба и употреба на алкохол, за да върви по-добре мисленето, каза Рафе. Той прецизира, че досега не е дал и един лев за кампанията си, освен даренията от граждани и основно - от преките конкуренти за поста.

Същинските избори са на 2 декември, петък. Единствената секция ще отвори в 9.00 ч. („6.00 е нечовешки рано, да не се излагаме", смята Рафе) под навеса на кафенето на Мино. Фурната за гласуване ще е изнесена на светло, тъмна стаичка няма да има, защото много хора ги е страх от тъмното, уточни още кандидат-кметът.

Всеки може да гласува за когото си иска за кмет на Стария Добрич. Единственото условие е кандидатът да е посещавал поне веднъж кафенето на Мино - за да се спази „принципът на седналост". Рафе припомни, че гласоподавателите са длъжни да си подготвят бюлетините от къщи, като е важно да ги подпишат, за да не са анонимни. За два или дори три гласа ще се броят онези, които са залепени върху бутилка, според съдържанието й. Гласуването ще продължи до 9 часа вечерта. Гласовете се броят веднага, като може да се насрочи „белотаж" - игра на карти, на момента, за да се реши крайният победител. Може да се стигне и до касиране, при липса на достатъчно дарения.

Очаква се най-късно в събота сутрин, 3 декември, да се обяви името на първия кмет на Стария Добрич.

Инициативата за избор на кмет на Стария Добрич бе огласена за първи път в ефира на Дарик Добрич на 17-ия рожден ден на регионалната радио станция, на 1 ноември т.г.. Тогава бе даден и стартът на предизборната кампания. Идеята е на актьорите Валентин Андреев-Рафе, Красимир Демиров и писателя Ангел Веселинов.