С гала концерт на жури и лауреати закриват Надежди, таланти, майстори
С гала концерт на жури и лауреати закриват Надежди, таланти, майстори / Дарик Добрич

Тази вечер е закриването на 19-я Международен младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори". 50 участници представиха майсторството си в него. Тази година Гран при не се присъжда. Най-оспорвана е била надпреварата при младежите между 15 и 19 години, каза за Дарик председателят на журито проф. Виктор Чучков.

От миналата година конкурсът се провежда по нови правила. На него се явяват солисти инструменталисти - пиано, цигулка и флейта в четири възрастови групи, както и клавирни дуа и камерни ансамбли. Повечето членове на журито намират нивото за високо и бъдещето на конкурса за надеждно, но препоръчват по-добра разгласа през цялата година сред музикалните училища в страната. Според Чучков няма големи разлики при представителите на школите и училищата от различни градове, като водещи остават София, Русе, Варна и Пловдив. Кремена Ачева от журито, която е флейтист, заяви, че е приятно изненадана от високото ниво на кандидатите от Плевен. По-критично от колегите си бе настроен проф. Божидар Ноев (пиано). Той отбеляза, че много често личи не добра работа на педагозите на младежите и препоръча повече отговорност от тяхна страна при подготовката на децата и при подбора на материала, който не е бил достатъчно разнообразен. Цигуларят проф. Иван Димитров отбеляза от своя страна, че много от кандидатите в конкурса са свирили на не достатъчно добри инструменти.

Закриването на конкурса е от 18.00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". В него освен галаконцерт на лауреатите ще има изненада от журито - изпълнения от неговите членове като поздрав към младите музиканти и публиката.

Ето и наградените:

В трета възрастова група отличена на първо място е Мария Пятакова от Русия, а в четвърта - Божидар-Матео Бенев, който е цигулар в Български камерен оркестър - Добрич.

При солисти инструменталисти - пиано, втора група / 15-19 г./ първата награда е за Велимир Владимиров Кьосев; втора - Самуил Райчев Травлев; трета - за Лора Теодорова Маринова, всички от София.
При цигуларите във втора група първа награда е за Рустам Сергеевич Губкин - Матейски, Варна; втора - Александър Валентинов Събев, Русе; трета - Деница Евгениева Георгиева, Варна.
При флейтистите на тази възраст първа награда е за Димитър Борисов Димитров, Русе; втора - Татяна Валентинова Желязкова, София; трета - Елеонора Пламенова Цветанова, Плевен.

При пианистите от 11 до 14 г. първа награда е за Александър Величков Стоянов, Русе; втора - Максим Николаев Йорданов, Русе; трета делят Елица Тодорова Стефанова, Враца и Ксения Андреевна Королева, Бургас.
В тази група отличените флейтисти са Мария-Тереза Стоянова Карагеоргиева, София (първо място) и Мелиса Гюлент Раифова, Добрич (трето място).
Наградените цигулари са Свилена Иванова, Варна (първа); Зара Дичкова Дикова, Пловдив (втора).

При най-малките (6-10 г.) поощрена за най-млад участник е пианистката Карина Тихомирова Иванова от Варна. Диплом за отлично представяне получава Ранимир Павлов Павлов, Русе.

Всички награди и поощрения може да видите тук.