РЗОК приключи договарянето за доболничната и болничната помощ
РЗОК приключи договарянето за доболничната и болничната помощ / DarikNews.bg, архив

РЗОК приключи договарянето за извършване на доболнична и болнична помощ за тази година, съобщи за Дарик директорът на здравната каса д-р Бисерка Пачолова. Сключени са договори със 138 общопрактикуващи лекари, от които 35 са в 7 групови практики, с 55 специалисти и 2 групови практики, както и с 87 стоматолози и 13 групови практики с 25 дентисти. В извънболничната помощ има сключени договори с Центъра за психично здраве, 2 ДКЦ-та и 8 медицински центъра.

Запазва се броят на клиничните пътеки в МБАЛ-Добрич – 209. В Специализираната болница за рехабилитация „Тузлата” ще работят по 7 клинични пътеки.

След извършения мащабен ремонт в МБАЛ-Балчик се очаква прелицензиране от МЗ за по-високо ниво на хирургично отдление на болницата. Към момента там са сключени договори за 29 пътеки, при 55 през м.г. Когато лицензът стане факт, договарянето ще продължи чрез анекс, поясни д-р Пачолова.

В болницата в Каварна ще работят по 21 пътеки, при 44 през 2013 година. „Намалението означава, че на този етап здравното заведение не отговаря частично на някои от условията за изпълнение на пътеките. По-голямата част от клиничните пътеки, за които не е сключен договор, всъщност на практика не се работят – по тях през м.г. са отчетени по 3-4 броя. Миналата година сме направили компромис, но тази година това не е възможно с оглед на указанията от НЗОК и проверка, която беше извършена преди сключването на договора. Вероятно ще има преструктуриране в здравното заведени, за да се оптимизира дейността”, поясни д-р Пачолова.

Тя съобщи още, че 2812 добруджанци са сменили личния си лекар през декември. Според направената за поредна година от РЗОК анкета, хората сменят джи-пито си заради дълго чакане пред кабинетите, отказ за издаване на направления, нерегламентирано заплащане, отказ от посещение в дома, неетично отношение и др. Писмените жалбите м.г. са били 31 при 22 през 2012. По думите на д-р Пачолова голяма част от хората, които се оплакват, не подават писмена жалба.

611 добруджанци са получили до момента личен универсален код за достъп до електронното си здравно досие, съобщи още д-р Пачолова. Процесът стартира през април, м.г. Направена е и анкета сред 250 души, получили своя код. Общо 53% от тях не одобряват системата на здравеопазване в България, а сред хората с увреждания този процент е 100.