/ ThinkStock/Getty Images
Стартира Националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2018 г., съобщиха от здравното министерство. В страната функционират 13 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ, като единият от тях е в Добрич.

В тези кабинети се извършва предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. От началото на годината до м. юли над162 000 лица са се изследвали в цялата страна.

РЗИ-Добрич ще се включи в кампанията с провеждане на образователни мероприятия с млади хора и разпространяване на здравно-образователни материали в комплекс „Албена“, с. Кранево, общини от област Добрич и Общинския младежки център „Захари Стоянов“.

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН към РЗИ- Добрич функционира всеки работен ден от 08:30 до 12:30 часа. Никой желаещ обаче няма да бъде върнат, ако дойде в следобедните часове, каза пред Дарик шефът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова. Кабинетът се посещава средно 2-3 пъти на седмица.

РЗИ: В Добричко има значителен брой места за настаняване без задължителната местна регистрация

През периода 1986 г. – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).

СПИН
Dariknews.bg, архив

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи.