/ netinfo
Учителят Христо Киров сам разработил електронния дневник на СУ"СТ.Караджа" в Каварна
Шкафчетата за учениците в училищата са недостатъчни, а много от тях са премахнати, коментира пред Дарик шефът на РИО-Добрич Жоро Тошков. В инспектората нямат информация колко учебни заведения от областта са кандидатствали пред МОН да им бъдат закупени нови шкафчета и колко са одобрени. „Надявам се, да са повече”, каза Тошков и се ангажира да изиска тази информация от учебните заведения.

Той уточни, че в някои училища шкафчетата били в коридорите и от Пожарната са наредили да бъдат премахнат, защото повечето били направени от талашит и други горими материали. Идеята е шкафчетата да бъдат в учебните стаи.

Усилени ремонти на училища и детски градини текат дни преди началото на новата учебна година

Общо 25 училища в област Добрич ще имат от тази учебна година електронни дневници. Сред тях са тези в селата Смолница, Ловчанци, Дуранкулак, Победа, Красен, Кардам. Електронният дневник на СУ „Стефан Караджа” в Каварна пък е разработен от преподавателя по информатика в училището Христо Киров. 11 учебни заведения в Добрич също ще имат такива дневници.

15 162 са учениците в областта, които ще прекрачат училищния праг на 17 септември. Училищата са 69, като най-новото сред тях е ОУ”Монтесори” към частната гимназия „Райко Цончев”.

Първокласниците са 1249, като от тях 1187 ще бъдат обхванати в целодневна организация на обучение, а останалите – в полудневна. Тошев уточни, че родителите решават как да се обучава детето им - цял или половин ден. Там където обаче организацията не позволява полудневно обучение, родителите трябва да се съобразят.

В системата на образованието в Добричка област функционират още 89 детски градини, 8 центъра за подкрепа на личностното развитие, 3 центъра за специална образователна подкрепа и 1 ресурсен център.