Румънските съдебни власти търсят жител на село Подслон
Румънските съдебни власти търсят жител на село Подслон / Дарик Добрич

По искане на румънските съдебни власти Добричкият окръжен съд наложи мярка за неотклонение „подписка" на изтърпяващия 22-годишна присъда Асен Т. Д. от село Подслон, община Генерал Тошево. Срещу него е издадена Европейска заповед  за арест от Районен съд Мангалия, който го издирва, за да изтърпи наказание 9 месеца лишаване от свобода. Българският гражданин е осъден през 2003 година за две престъпления - незаконно преминаване на държавната граница на Република Румъния и за фалшива самоличност.

Районният съд в Мангалия посочва, че на 27 септември 2003 година  Асен Д. незаконно е преминал държавната граница на Румъния, като е заобиколил пропускателен пункт Негру вода с намерение да избегне българските власти, тъй като е избягал от затвора в Белене. Той е продължил пътуването си до Констанца и Букурещ, където се качил на влак за Белград. Бил е намерен от граничари без документи, а при проверката се представил с фалшива самоличност. След справка в консулския отдел на българското посолство в Букурещ румънските власти установили истинската му самоличност.

От 9 май миналата година  Асен Д. е настанен в затвора във Варна, където трябва да излежи още 4 години от ефективното му наказание, наложено за убийство. 
По тази причина представителят на Окръжна  прокуратура - Добрич пледира, че не е необходимо лицето да търпи мярка за неотклонение задържане под стража и поиска да му бъде определена подписка. 
Асен  Д. заяви, че желае да бъде предаден незабавно, за да се изясни положението му. Той твърди още, че за същото престъпление е съден и у нас. В хода на съдебното производство за разглеждане на Европейската заповед за арест Добричкият окръжен съд трябва да установи дали лицето е съдено за това деяние в България.

По българското законодателство той не може да бъде наказван два пъти за едно престъпление. А също, трябва да изтърпи първо наложеното му у нас наказание, след което може да бъде предаден на чуждите съдебни власти. 

Делото  за разглеждане на искането за предаването му, съгласно Европейската заповед за арест, е насрочено за 15 септември.