Румънски творчески екип постави спектакъла Трите прасенца на добричка сцена
Румънски творчески екип постави спектакъла Трите прасенца на добричка сцена / Дарик Добрич
Румънски творчески екип постави спектакъла "Трите прасенца" на добричка сцена
82581
Румънски творчески екип постави спектакъла "Трите прасенца" на добричка сцена
  • Румънски творчески екип постави спектакъла "Трите прасенца" на добричка сцена

Първия си българо-румънски проект осъществи Държавният куклен театър „Дора Габе” в Добрич. На 29 октомври ще се състои премиерата на спектакъла „Трите прасенца”, създаден от творчески екип от кукления театър в Констанца. Режисьор на постановката е Джео Балинт, сценограф е директорът на румънския театър Лика Гергилеску, а музиката е на Дан Балан. Куклите са дело на Елисавета Качулева, в постановката участват актьорите Мирослава Демирева, Ренета Николова, Сибел Азисова и Мустафа Исмаил.

Да работя в България е емоционално преживяване за мен. Установявих истински човешки контакт с актьорите, въпреки езиковата бариера”, сподели режисьорът Джео Балинт след днешната генерална репетиция. Балинт е работил в театри във Франция, Норвегия, Дания и Италия, но никога в страни от Източна Европа, освен Румъния. А истинското куклено изкуство по думите му се прави именно в държави, като Полша, Чехия, България. Творците в тези страни са повлияни от руското куклено изкуство, което е много добре развито, казва Балинт. Затова той бил особено щастлив, когато получил поканата да работи в Добрич и смята, че е много удачно двете страни да имат общи културни проекти. Режисьорът похвали материалната база и екипа на ДКТ”Дора Габе”.

Обмисляме идеята напролет да представим в Констанца нова постановка, каза Петър Петков, наскоро избран за пореден мандат за директор на ДКТ”Дора Габе”. Той припомни, че през септември т.г. неговата постановка „Слънчев лъч” бе играна с успех в Констанца. Петков допълни, че може да бъде възстановен фолклорният спектакъл „Изгряла е месечинка”, игран за последно в Добрич преди 4-5 години. Той е без текст и би бил добро решение за чуждестранна сцена. Друга идея, която може да бъде обсъдена, е създаването на постановка със съвместното участие на актьорите от Добрич и Констанца.