Рожден ден празнува Ботаническата градина в Балчик
Рожден ден празнува Ботаническата градина в Балчик / Дарик Добрич, архив

Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва своя рожден ден от 19.00 часа. Тя е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на румънската кралица Мария. На нейното изграждане и опазване са се посветили учени със световна известност, сред които и академик Даки Йорданов. Днес тя е разположена на площ от около 65 дка.

Рожден ден празнува Ботаническата градина в Балчик
netinfo
Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години. Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако. Сукулентите са представени с над 600 екземпляра.

Част от растителното разнообразие са и екзотичните растения: бонбонено дърво, моливно дърво, метасеквоята, за която се е смятало, че е изчезнала на Земята. Намерена е в Китай от академик Николай Стоянов. Сред най-красивите растения в градината са водните лилии, магнолиите, които цъфтят в момента, както и великолепно аранжираната колекция от едногодишни растения на входа.

Ботаническата градина в Балчик е също и единствената ботаническа градина у нас, която изгражда и развива специални алеи за хора с двигателни и зрителни затруднения. Там незрящите могат да се запознаят с растенията посредством специални табели, написани с брайлово писмо и да добият пълноценни впечатления от градината.