Ромите отбелязват Банго Васил
Ромите отбелязват Банго Васил / БГНЕС, архив

Ромската Нова година – Василица се отбелязва на днешния 14 януари. Празникът се нарича още Банго Васил и е третият най-тачен празник в календара на ромите, след Богородица и Гергьовден.

Задължително на този ден на масата се слагат баница с късмети, сладки и печена пуйка. В първия ден от новата циганска година малки сурвакарчетата обикалят по къщите и задължително носят дар за домакините - шише ракия. Празненствата траят 2, най-много 3 дни.

Ромската Нова година обаче не се празнува еднакво от всички представители на този етнос. Днес традициите на Банго Васил се спазват повече по селата, от бургуджии и копанари. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Според друга версия Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

На този ден десетки училища и общностни центрове в цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството на фолклорните традиции и бита на различните етноси в България. В Добрич организатор на тържествата по повод Василица е ромското читалище „Романо дром – 2002г.”