Роми крият луксозни коли от съдия-изпълнители
Роми крият луксозни коли от съдия-изпълнители / netinfo

Длъжници на ВиК от ромската махала в Добрич крият луксозните си возила, за да не им ги опише съдия-изпълнител. Повечето роми с борчове за вода от 200-300 лева се съгласяват да се издължат, веднага щом почукаме на вратата им, защото се страхуват да не им запорираме имуществото, разказа координаторът на частните съдия-изпълнители от Североизточна България Слави Сербезов.

Хората се опитвали да хитруват, като паркирали лъскавите си коли на съседни улици и заявявали, че нямат возила. В ромските къщи задължително имало по два телевизора, като поне единият е от квалитетна марка. Ромите много държали и на сателитните си антени и се страхували да не им ги изземат.

Всичко това прави акциите с длъжници на ВиК в този квартал особено успешни, каза Сербезов. Само той за месец януари успял да събере 10 000 лева от неплатени сметки за вода. Запорираните вещи се продават на търгове, които се организират по два пъти седмично.

През 2006-та година местните съдия-изпълнители са работили по 2800 дела, съобщи Сербезов. Преобладават делата, заведени от банки за неиздължени кредити. Съдиите са събрали около 3,6 млн.лева неизплатени дългове от общо 21 милиона.

21 хотела във Варна вече са запорирани за борчове към държавата, заяви Сербезов. В Добрич имало един хотел, при който може би щяло да се стигне до продажба, ако кредитори и длъжник не се разберат в съда. Дългът бил за 986 хил.лева.