Силистренка навърши 100 години
Силистренка навърши 100 години / netinfo
100-годишният юбилей на Женика Опрева Великова от Силистра събра вчера роднини, съседи и приятели, както и представители на институциите в Силистра. Тя празнува юбилея си в отлично здраве, силен дух и социална ангажираност.

Освен здраве, столетницата си пожела да види саниран и красив блока, в който живее. Родена в края на Първата световна война в град Галац/Румъния/, тя се залюбва с български моряк, родом от Алфатар и се преселва през лятото на 1940 г. в Силистра. На 1 октомври същата година в народна носия, но без да знае думичка български, младата жена посреща Българската армия, освободила града от румънска окупация.

Столетница прогони крадци с бастуна си

Нейната лична история е многоцветна. Била е седмото родено дете в семейството и тъй като шестте деца преди нея са починали, 10 дни не са я вписали в регистъра на новородените деца. Женика е едно от общо 16 деца в семейството. Тя е родила само две, но е много щастлива с тях и техните наследници.

От над 30 години е вдовица. Работила е като шивачка в "Добруджанка". Рецепта за дълголетие няма, казва столетницата - просто всичко трябва да е, каквото е. Тя не започва деня си без чаша кафе. По-младите семейства в блока са добри съседи на баба Жени и я навестяват често.

Юбилярката посрещна гости в апартамента си на десетия етаж. Секретарят на община Силистра Ростислав Павлов поднесе на Женика Опрева поздравителен адрес от името на кмета д-р Юлиян Найденов и подари торта с пожелания за още много рождени дни. Клон на банка също поздрави баба Жени с подаръци, като една от първите му клиентки в Силистра.