Родители се обявяват против идеята за детски надбавки в натура
Родители се обявяват против идеята за детски надбавки в натура / Дарик Добрич
Родители се обявяват против идеята за детски надбавки в натура
76335
Родители се обявяват против идеята за детски надбавки в натура
  • Родители се обявяват против идеята за детски надбавки в натура

Родители се обединяват срещу идеята на управляващите да променят приципа на изплащане на детските надбавки, които държавата отпуска на родители със среден доход под 350 лева на член от семейството. Обмисля се помощта да се дава в натура, т.е. да се премахне отпускането на определената сума пари - 35 лева за първо, трето и следващо дете и 50 лева за второ дете, като се замени с предоставяне на услуги и стоки - например заплащане на таксата в детска градина. Идеята е обсъждана и по времето на предишния социален министър Хасан Адемов, подкрепя се от сегашния Ивайло Калфин.

В Добрич активно против изплащането на държавната помощ в натура се обявява Ива Ничева. Тя е написала открито писмо до президента и управляващите, в което се казва: "Ние, родителите, искаме децата да са приоритет на държавата. Търсим си правата за нормалното им отглеждане. Навсякъде се стимулира раждаемостта, а в България да родиш и отгледаш едно дете е равно на лукс". Родителите се обръщат към управляващите с обвинение: „Докато Вие си гласувате заплати по 2 700 лева, една нация се опитва да оцелее".

Те предлагат няколко мерки за подкрепа на българските семейства и за решаване на проблема с професионалното майчинство и паразитното ползване на социални придобивки, отпускани за децата. Настоява се детските надбавки да станат 25% от минималната работна заплата и да се премахне лимитът от 350 лева доход на член на семейството. Иска се още детски надбавки да получават занапред само пълнолетни родители с минимум средно образование. Другите идеи са увеличаване на социалното майчинство, което в момента е 100 лева, и отмяна на ДДС за детски храни, дрехи, обувки, учебници, учебни помагала, книги, лекарства.

Ива Ничева съобщи, че родителите са готови да излязат да протестират в столицата. Около 500 души вече са обединени около исканията, които се прокарват в отвореното писмо. Чуйте какво още каза тя в аудиото.