Родители са против кампанията на МОН за финансово стимулиране на ученици роми
Родители са против кампанията на МОН за финансово стимулиране на ученици роми / Дарик Добрич

Родители от Добрич се обявиха против идеята да се дават стипендии на ромски ученици, съобщава Нова телевизия. Те вече подготвят жалба, която ще внесат следващата седмица. Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест.

В интернет сайт за петиции е разпространен текст, който се коментира и подкрепя във Фейсбук групата "Майките в Добрич". В него се казва: "Провокирани сме да се обърнем към Вас, по повод разпространена от страницата на Министерството на образованието и науката информация: „600 УЧЕНИЦИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД ЩЕ ПОЛУЧАТ СТИПЕНДИИ ПО ПРОЕКТ ЗА ПОДКРЕПА НА ОБУЧЕНИЕТО". Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на република България, спрямо нашите деца - българските ученици. В случая се прави разграничение по етническа принадлежност. Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Това са децата на България, това е бъдещето на България. Нека да има такива проекти, но нека се даде шанс и равен старт на всички ученици да се преборят за тези стипендии. Нека да се разпределят по успех, по класиране в учебни състезания, по извън класни занимания, но нека стартът да е равен. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи."
Родителите, написали петицията, питат: "Докога да търпим да се дискриминират децата ни? Докога ще „отглеждаме" и „носим на гърба си" тези малцинства? Тези, които нямат и един ден трудов стаж, а всички социални облаги се насочват към тях. Тези, които се гаврят с портретите на историческите ни личности като Васил Левски и цар Симеон I. На който му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи, на който не му се учи и личен автомобил да му се осигури до училище да го води - пак няма да учи."

„Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават, са 700", обясни в студиото на „Здравей, България" Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.
При добър среден успех учениците ще получават по 30 евро месечно.
„Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40% идват от Министерството на образованието и науката", обясни Радева. „Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-и клас и са 9-и, 10-и, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците", уточни тя. „Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците", подчерта Радева.