РИОКОЗ: Шумът от балчишката чалга дискотека е над нормите
РИОКОЗ: Шумът от балчишката чалга дискотека е над нормите / netinfo
Измереният шум в района на чалга дискотеката „Планета Пайнър” към комплекс „Тихия кът” в Балчик превишава допустимите стойности, регламентирани от държавната Наредба №6 за вредните ефекти от шума върху здравето. Това се казва в прессъобщение от РИОКОЗ - Добрич.

Инспекторите са извършили замервания на 28-ми срещу 29-ти юни въз основа на жалби на граждани на Балчик. Те се оплакали от непоносимо силна музика, която звучала от дискотеката до ранните часове на деня.

Съгласно заповед на кмета на Балчик заведението е с удължено работно време, но то трябва да спазва забраната за използване на озвучителни уредби и оркестри на открито от 14.00 до 16.00 и след 24.00 часа, казват от РИОКОЗ.

Замерванията на звука са направени при дискотечна дейност и при изпълнител на жива музика на алея „Дамбата” до хотел „Валео”, барбекю „Нов плаж 1”, барбекю „Нов плаж 2” и на три места в чалга дискотеката – пред входа и на две тераси.

Във всички пунктове шумът надхвърля допустимите стойности, са констатирали проверяващите. Освен това дискотеката работела на открита площадка без необходимите звукопоглъщащи средства и прегради.

Съставен е акт за административно нарушение. От РИОКОЗ са дали предписание да се вземат технически мерки за отстраняване на неблагоприятното въздействие на шума върху хората.